nexoz

Regels binnen het voetbal

omar-ram-uZMVhlbUb54-unsplash

Regels binnen het voetbal

Voetbal is een leuke sport waarbij je veel in beweging kan komen. Het is een uitdagende sport waarbij je moet spelen tegen andere teams met jouw elftal. Zo speel je voetbal in een team van elf personen, daarom noem je het ook een elftal. Hierbij gaat het erom wie het beste kan samenwerken en welke team de meeste goals kan scoren. Echter zitten hier wel regels aan verbonden die het spel eerlijk maken, maar ook een stuk veiliger. Vroeger waren er minder regels en was een sliding op een persoon vaak niet erg. Echter was dit niet veilig en waren er veel spelers met verwondingen aan hun benen. Tegenwoordig kan dit niet meer en wordt je streng bestraft als je een overtreding maakt. Zo mag je niet een sliding maken op iemand als hij niet de bal heeft en kun je hiervoor een kaart krijgen. Een gele kaart telt als een waarschuwing en bij 2 gele kaarten krijg je een rode kaart en mag je niet meer meespelen. Echter kun je ook direct een rode kaart krijgen en betekent dit dat je iets hebt gedaan wat echt niet mag. Dit wordt streng bestraft en kun je zelfs een schorsing krijgen voor meerdere wedstrijden. Deze straffen zie je vooral terug bij voetbal op hoog niveau en kan het gaan om een vechtpartij of iets dergelijks.

Spelregels

Naast dat je geen sliding mag maken zo, maar zijn er ook veel andere regels. Je mag bijvoorbeeld niet als speler de bal raken met je armen. Hiervoor krijgt de tegenpartij een vrije trap of in het strafschopgebied een penalty. Ook heb je buitenspel en betekent dit dat je te ver in het veld staat als een speler. Dit geldt alleen als de bal naar jou wordt gespeeld en dit wordt ook bestraft met een vrije trap. Daarnaast is het natuurlijk verboden om ruzie te maken en vooral als het geweld met zich mee brengt.

Scheidsrechter

De regels binnen het voetbal moeten natuurlijk wel gehandhaafd worden en dit wordt gedaan door de scheidsrechter. Een scheidsrechter is een persoon die in het veld staat en mee rent met de voetbal. De scheidsrechter kijkt goed naar wat de spelers doet en als er een overtreding is fluit hij af. Dit betekend vaak dat die een speler een kaart geeft of juist een vrije trap of penalty geeft aan een team. Ook bepaald hij of een goal rechtmatig is of dat hij wordt afgekeurd.

MEER TE WETEN KOMEN

voetbalclubs

competities